فرهنگ الفبایی مهدویت :حرف ظ
فرهنگ نامه مهدویت برگرفته از منابع متعدد از جمله موعودنامه(فرهنگ الفبایی مهدویت)/مجتبی تونه ای/فرهنگنامه مهدويت/خدامرادسليميان، -نجم الثاقب،الزام الناصب، غیبه نعمانی، غیبه طوسی می باشد. | |
الف ب پ ت ث ج چ ح خ د ذ ر ز س ش ص ض ط ظ ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی |
ظریف
«ابونصر ظریف» از خادمان امام حسن عسکری (ع) بوده و از کسانی است که از تولد حضرت مهدی (ع) اطلاع یافته و از آن خبر داده است. 1 در برخی کتب «طریف بن خادم» آمده است.
ظریف می گوید: هنگامی که حجت خدا به دنیا آمده، همه خاندان خوشحال شدند و چون بزرگ شد به من دستور داده شد که هر روز همراه گوشت، یک قطعه استخوان مغزدار هم بخرم و گفته می شد که مغز استخوان برای مولای کوچک ماست. 2
منابع
ظهور : امر ناگهانی
کلمه «ظهور» نوعاً به معنای ظهور شخص امام زمان (ع) مطرح می شود و مثلاً به همین معنی «عجل علی ظهورک» گفته می شود و البته این مسأله ای قطعی و غیر قابل انکار است؛ لکن احتمال قوی و جدی دیگری هم وجود دارد که ظهور به معنای ظهور امر باشد، نه ظهور شخص. البته ظهور کامل و تام امر، مستلزم ظهور شخص اشت. یعنی تا شخص ظاهر نشود، امر امت به صورت تمام و کمال ظاهر نمی شود، ولی در عین حال میان این دو تفاوت هایی وجود دارد.
اصل این تفکر و اندیشه از این جا سرچشمه می گیرد که ظهور حداقل می تواند دو معنا داشته باشد: یک بار به معنای طلوع و آشکار شدن و پیدایش بعد از استتار: بدین گونه که ظهور را نقطه مقابل خفا بگیریم که نظارت مطلب بیشتر به ظهور شخص می باشد، و البته این قابل انکار نیست، و بار دیگر ظهور را از ماده و ریشه «ظهر» معنا کنیم که عبارت از تقویت و پشتوانه یافتن چیزی باشد که ما از آن تعبیر به پیروزی و حاکمیت مقتدرانه می نماییم و در این برداشت و نظر، مطالب دیگری به ذهن می رسد و نتایج دیگری به دست می آید. در این بحث، توجه به مشتقات لفظی لغت ظهور، مفید مطالب ارزشمندی است که می توان از آن کمک گرفت.
اگر ظهور را صفت شخص بگیریم تمام آیات و روایات و ادعیه و زیارات و مناجات هایی که در آن ها واژه ظهور به کار رفته و استعمال شده است؛ تحقق نیافته و معنی پیدا نمی کند، مگر با ظهور شخص امام زمان (ع) زیرا ظهور به معنای پیدایش بعد از استتار و خفا استعمال شده است. اما اگر ظهور را به معنای پیروزی و سلطه اسلام تعبیر نماییم؛ حتی ممکن است این پیروزی البته تا حدودی قبل از ظهور امام زمان (ع) نیز حاصل شود؛ لکن نه به گونه ای که مستغنی از ظهور آن حضرت باشیم.
يکي از اصطلاحات بسيار رايج در فرهنگ مهدويّت واژه «ظهور» است. اين کلمه از نظر لغت به معناي آشکار شدن چيز پنهان است. (1).
نکته مهم در ظهور مسبوق بودن آن به غيبت است. اما در اصطلاح مهدويّت مقصود، ظاهر شدن حضرت مهديعليه السلام پس از پنهان زيستن طولاني، جهت قيام و بر پايي حکومت عدل جهاني است.
دوران ظهور را ميتوان به مراحل ذيل تقسيم کرد:
مرحله نخست ظهور و آشکار شدن که تنها در اراده و علم الهي است.
مرحله بعد قيام و نهضت به امر الهي و خروج بر ستمگران و مبارزه با دشمنان است.
و مرحله پاياني، مرحله تثبيت و حکومت جهاني است.
يک . روايات مرحله نخست:
1 . زراره ميگويد از امام باقرعليه السلام شنيدم که فرمود: «همانا براي قائم غيبتي است قبل از ظهورش...». (2).
2 . امام صادقعليه السلام نيز درباره ظهور آن حضرت فرمود: «پس چون خداوند اراده فرمود امر او [حضرت مهديعليه السلام] را ظاهر سازد، به قلب او الهام نمايد، پس ظاهر ميشود و آن گاه به امر الهي قيام ميکند». (3).
گفتني است که مرحله قيام متأخر بر مرحله ظهور است؛ به اين بيان که ابتدا ظهور حاصل ميشود و پس از آن با جمع شدن ياران حضرت و آماده شدن ديگر شرايط، آن حضرت قيام ميفرمايد.
دو . روايات قيام آن حضرت:
1 . امام سجادعليه السلام فرمود: «اِذا قَامَ قائِمُنا اَذْهَبَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ عَنْ شِيعَتِنا العاهَةَ وَ...» (4)؛ «در آن هنگام که قائم ما قيام کند، خداوند ترس را از دل شيعيان ما بردارد و...».
2. امام صادقعليه السلام نيز فرمود: «قائم در حالي قيام خواهد کرد که بيعت احدي بر گردن او نيست». (5).
آنچه گفته شد، بدين معنا نيست که تمام رواياتي که از کلمه قيام و مشتقات آن استفاده کرده، دقيقاً ناظر به مرحله قيام است؛ بلکه در مواردي قيام بر مرحله ظهور حضرت مهديعليه السلام نيز تطبيق شده است. اما عمدتاً رواياتي که قيام و مشتقات آن را در بر گرفته، سخن از مرحلهاي پس از آغاز ظهور دارد.
3 . از رسول گرامي اسلامصلي الله عليه وآله روايت شده است: «هرگز رستاخيز به پا نگردد، مگر اينکه قبل از آن قائم براي حق از خاندان ما قيام کند». (6).
4 . امام باقرعليه السلام فرمود: «اِذا قَامَ قائِمُنا وَضَعَ اللّهُ يَدَهُ عَلَي رُوُوسِ العِبادِ فَجَمَعَ بِهَا عُقُولَهُم وَ...» (7)؛ «هنگامي که قائم ما قيام کند، خداوند دستش را بر سر بندگان گذاشته، انديشههاي ايشان جمع ميگردد».
شايد بتوان اختلاف روايات زمان ظهور را نيز با اين بيان رفع نمود؛ به اين بيان که برخي روايات ناظر به زمان ظهور و برخي ديگر ناظر به زمان قيام باشد. (وقت ظهور)
گفتني است در پارهاي از روايات، از ظهور و قيام حضرت مهديعليه السلام با عنوان «خروج» ياد شده است.
از امام صادقعليه السلام نقل شده است که فرمود: «خروج قائم محتوم است». (8) ([ اَشْراطُ السَّاعَة)
آن حضرت همچنين فرمود: «دنيا به پايان نرسد تا اينکه مردي از خاندان من خروج کند که به حکومت آل داوود حکم نمايد...». (9).
منابع
ن(1). خليل بن احمد، العين، ج 4، ص 37.ظهور حضرت مهدي از ديدگاه اسلام و مذاهب جهان
منابع
فرهنگ نامه مهدویت،خدامراد سلیمیان/ ص257